Zamów powyżej 100 € i zyskaj tańszą dostawę!

+421 950 333 113info@handymade.pl

HYDROLATY, WODY KWIATOWE

Woda kwiatowa, hamamelis, BIO, 25 l

Woda kwiatowa Oczar wirginijski, BIO to hydrolat otrzymywany metodą destylacji z parą wodną z oczaru wirginijskiego (Hamamelis virginiana). pełny opis

DostępnośćW przedsprzedaży
Kod produktuHYD251_25
2678,99 złz VAT107,16 zł/l

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 2678,99 zł

Z zestawem oszczędność 22 071,01 zł

W przedsprzedażyTen wariant jest obecnie wyprzedany — zamówienie będzie przedsprzedażą, a dostawa może potrwać dłużej.
Co zawiera zestaw

Opis produktu

Woda kwiatowa Oczar wirginijski, BIO to hydrolat otrzymywany metodą destylacji z parą wodną z oczaru wirginijskiego (Hamamelis virginiana). W kosmetykach stosuje się ją jako wodny składnik aktywny, który zastępuje część wody lub całą wodę w recepturze. Oczar wirginijski jest w pielęgnacji skóry tradycyjnie kojarzony z działaniem ściągającym i odświeżającym, dlatego wodę z oczaru znajdą Państwo przede wszystkim w tonikach, mgiełkach do twarzy oraz produktach do skóry tłustej, problematycznej i wrażliwej. Zgodnie ze specyfikacją dostawcy zawiera maksymalnie 4 % etanolu.


Do czego się nadaje

  • Tonik i mgiełka do twarzy – woda oczarowa jest stosowana także samodzielnie, bez rozcieńczania, jako odświeżający tonik po oczyszczaniu skóry. Gotowy produkt musi być jednak konserwowany.
  • Skóra tłusta i problematyczna – do toników, żeli oczyszczających i lekkich emulsji, gdzie tradycyjnie wykorzystuje się ją ze względu na uczucie napiętej, bardziej zmatowionej skóry.
  • Skóra wrażliwa – do okładów i sprayów dla skóry wrażliwej.
  • Skóra głowy i włosy – jako faza wodna toników i sprayów do włosów dla wrażliwej lub tłustej skóry głowy.
  • Higiena intymna i ciało – do produktów spłukiwanych i niespłukiwanych.

Zastosowanie w formulacji

Woda z oczaru jest rozpuszczalna w wodzie i tworzy fazę wodną w formulacji. Dawkuje się ją w zakresie 0 – 100 %: od kilku procent jako uzupełniający składnik aktywny, aż do całkowitego zastąpienia wody w tonikach i sprayach hydrolatowych. Zalecany zakres pH formulacji wynosi 3,0 – 8,0, obejmując zarówno receptury kwaśne, jak i neutralne.

W emulsjach dodaje się ją do fazy wodnej. Przy produkcji na gorąco można ją podgrzać razem z pozostałymi składnikami wodnymi. Przy większym udziale lepiej dodać część hydrolatu dopiero po schłodzeniu, aby zachować jak najwięcej jego naturalnego aromatu. W tonikach, żelach i sprayach produkowanych na zimno miesza się ją po prostu z pozostałymi składnikami.

Zgodnie z danymi dotyczącymi kompatybilności, woda z oczaru toleruje elektrolity, konserwanty, perfumację oraz środki utleniające i redukujące. Nadaje się do receptur o kwaśnym i neutralnym pH.

Woda z oczaru jest surowcem wodnym. Każdy produkt, który ją zawiera, wymaga konserwacji – dotyczy to również czystego tonika w butelce z atomizerem.


Nadaje się do produktów takich jak

  • toniki do twarzy i mgiełki w sprayu
  • żele oczyszczające i wody micelarne
  • lekkie kremy i emulsje O/W do skóry tłustej i mieszanej
  • żele pod oczy i chłodzące okłady
  • toniki do włosów i spraye do skóry głowy
  • preparaty do higieny intymnej
  • maski hydrożelowe i w płachcie

Co warto wiedzieć

Surowiec zawiera alergeny zapachowe wymienione w załączniku III rozporządzenia dotyczącego produktów kosmetycznych. Należy je uwzględnić przy etykietowaniu gotowego produktu.

Hydrolat ma naturalny aromat rośliny. W produktach z wysokim stężeniem jest wyczuwalny, w produktach perfumowanych zostaje przykryty wybraną perfumacją. Surowiec jest bezbarwny, nie zmienia koloru gotowego produktu i łatwo ulega biodegradacji.

Jeśli zastępujesz wodę w recepturze hydrolatem, zachowaj ten sam udział fazy wodnej i nie zmniejszaj dawki konserwantu.


Różnica w porównaniu z podobnymi surowcami

Hydrolat a olejek eteryczny: podczas destylacji parowej powstaje frakcja olejowa i wodna. Hydrolat to frakcja wodna z niewielką ilością rozpuszczalnych w wodzie substancji lotnych. Dawkuje się go więc w dziesiątkach procent, podczas gdy olejki eteryczne dodaje się w ułamkach procenta.

Zawartość alkoholu: wody oczarowe są sprzedawane także jako wyciągi alkoholowe. Ta woda kwiatowa zawiera według specyfikacji dostawcy maksymalnie 4 % etanolu.


Często zadawane pytania

Czy woda kwiatowa z oczaru może być stosowana samodzielnie jako tonik?
Tak, wodę z oczaru można stosować nierozcieńczoną jako tonik do twarzy. Zalecany zakres dawkowania wynosi 0 – 100 %, dlatego nadaje się również do produktów składających się w przeważającej części z hydrolatu. Gotowy produkt musi jednak być zakonserwowany – bez konserwantu surowiec wodny nie jest przeznaczony do dłuższego stosowania z otwartego opakowania.
Czy woda oczarowa nadaje się do skóry wrażliwej?
Surowiec ten jest stosowany także w produktach do skóry wrażliwej. Według specyfikacji dostawcy zawiera maksymalnie 4 % etanolu, czyli mniej niż alkoholowe wyciągi z oczaru wirginijskiego. Zawiera jednak także naturalne alergeny zapachowe, dlatego w przypadku skóry wrażliwej zalecamy najpierw przetestować gotowy produkt na niewielkim obszarze skóry.
Przy jakim pH stosuje się wodę z oczaru?
Woda z oczaru stosowana jest w formulacjach o pH 3,0 – 8,0. Sprawdza się więc zarówno w kwaśnych tonikach z kwasami owocowymi, jak i w neutralnych kremach i żelach. W przypadku własnego produktu zalecamy zmierzenie pH po wymieszaniu wszystkich składników.
Czy produkt z wodą z oczaru wymaga konserwantu?
Tak, każdy produkt z wodą z oczaru wymaga systemu konserwującego. Hydrolat jest surowcem wodnym i w gotowym produkcie zachowuje się jak woda, umożliwiając wzrost mikroorganizmów. Zgodnie z danymi dotyczącymi kompatybilności, jest zgodny z powszechnie stosowanymi konserwantami. Wybór konkretnego konserwantu zależy od pH i rodzaju produktu.
Czy wodę z oczaru można podgrzewać podczas produkcji kremu?
Tak, wodę z oczaru można podgrzać razem z fazą wodną podczas produkcji emulsji na gorąco. Część lotnych składników zapachowych zostanie utracona podczas podgrzewania, co zmieni aromat, ale nie funkcję fazy wodnej. Jeśli zależy Ci na naturalnym aromacie hydrolatu, dodaj jego część dopiero do schłodzonej emulsji, ciągle mieszając.
Jaka jest różnica między wodą oczarową a hydrolatem z oczaru wirginijskiego?
Nie ma żadnej różnicy – woda oczarowa i hydrolat z oczaru wirginijskiego to ten sam surowiec. Obie nazwy odnoszą się do frakcji wodnej z destylacji z parą wodną oczaru wirginijskiego (Hamamelis virginiana). Przy zakupie warto sprawdzić zawartość alkoholu. Ta woda kwiatowa zawiera według specyfikacji dostawcy maksymalnie 4 % etanolu i ma jakość BIO.

Parametry

Opakowanie jako całość

INCI
Hamamelis Virginiana Flower Water, Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Tocopherol
Numer CAS
84696-19-5, 100-51-6, 65-85-0, 520-45-6, 1406-66-2
Numer EC
283-637-9, 202-859-9, 200-618-2, 208-293-9, 604-195-9
Wygląd
Ciecz
Objętość
25000 ml

Woda kwiatowa, hamamelis, BIO

INCI
Hamamelis Virginiana Flower Water, Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid, Tocopherol
Numer CAS
84696-19-5, 100-51-6, 65-85-0, 520-45-6, 1406-66-2
Numer EC
283-637-9, 202-859-9, 200-618-2, 208-293-9, 604-195-9
Barwa produktu
Bezbarwna
Kraj pochodzenia
Unia Europejska
Metoda przetwarzania
Destylacja parowa
Faza formulacji
Faza wodna
Funkcja w formulacji
Składnik aktywny
Rekomendowana temperatura przetwarzania
< 40 °C
Rekomendowany zakres dawkowania
1 – 100 %
Rekomendowany zakres pH formulacji
4,0 – 6,0
Rozpuszczalność
Rozpuszczalne w wodzie
Typ aplikacji
Leave-onRinse-off
Certyfikacje
Certyfikacja BIO
Wskaźnik składników naturalnych (NI ISO 16128)
0,99
Wskaźnik składników naturalnego pochodzenia (NOI ISO 16128)
0,99
Zawartość składników bio
99,6 %

Dokumentacja produktu

CoACertyfikat analizy
partia BB202510061· Woda kwiatowa, hamamelis, BIO · HYD251PDF ↓
partia BB202604016· Woda kwiatowa, hamamelis, BIO · HYD251PDF ↓
TDSKarta techniczna
Woda kwiatowa, hamamelis, BIO · HYD251PDF ↓
IFRACertyfikat IFRA
partia BB202510061· Woda kwiatowa, hamamelis, BIO · HYD251PDF ↓
partia BB202604016· Woda kwiatowa, hamamelis, BIO · HYD251PDF ↓
AlergenyDeklaracja alergenów
partia BB202510061· Woda kwiatowa, hamamelis, BIO · HYD251PDF ↓
partia BB202604016· Woda kwiatowa, hamamelis, BIO · HYD251PDF ↓
KChKarta charakterystyki
Dostępne przy zakupionych produktach —
Pobierz wszystkie (ZIP)

7 plików PDF w jednym archiwum