Zamów powyżej 100 € i zyskaj tańszą dostawę!

+421 950 333 113info@handymade.pl

Sklep

Olejek eteryczny, melisa indyjska

Olejek eteryczny z melisy (Melissa Officinalis) pozyskuje się metodą destylacji z parą wodną z jej liści i kwitnących szczytów rośliny. pełny opis

Ten produkt nie jest już sprzedawany.

Wycofaliśmy go z oferty. Zajrzyj do naszej aktualnej oferty — może spodoba się jeszcze bardziej.

Opis produktu

Olejek eteryczny z melisy (Melissa Officinalis) pozyskuje się metodą destylacji z parą wodną z jej liści i kwitnących szczytów rośliny. Olejek eteryczny ma charakterystyczną jasnożółtą barwę i przyjemny cytrynowy zapach przypominający świeżą melisę.

Melisa w postaci olejku eterycznego wspiera sen oraz łagodzi napięcie i nerwowość. Melisa ma zatem działanie uspokajające, które łączy się z właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwdrobnoustrojowymi. Olejku eterycznego nigdy nie nakłada się na skórę w postaci nierozcieńczonej, lecz wyłącznie w produktach lub w oleju nośnikowym (np. oliwie).

Pomaga przy egzemie i stanach zapalnych skóry, jednak bardzo wrażliwa skóra może nie tolerować olejku eterycznego z melisy. Podczas aplikacji należy unikać okolic bezpośrednio przy oczach i nosie. Olejek eteryczny z melisy nadaje się także do wyrobu balsamów i maści do ust łagodzących opryszczkę.

Czysty olejek eteryczny z melisy jest bardzo drogi, ponieważ jego produkcja jest kosztowna. Aby wytworzyć 500 ml czystego olejku eterycznego, trzeba zebrać i wydestylować 3,5–7 ton rośliny.
Właśnie ze względu na wysoką cenę pod nazwą melisy sprzedaje się często mieszanki różnych olejków eterycznych (najczęściej trawy cytrynowej i citronelli), które po zmieszaniu przypominają jej zapach.

Nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Olejki eteryczne są czyste i bardzo łatwo wchłaniają się w skórę. Rozpuszczają się w tłuszczach.

Wszystkie dostarczane surowce są w jakości kosmetycznej, nieprzeznaczone do stosowania wewnętrznego. Podczas pracy z nimi należy stosować odpowiednie środki ochrony.

Jaka jest trwałość olejków eterycznych, jak prawidłowo je przechowywać i które z nich łączyć? Wszystko o olejkach eterycznych znajdą Państwo na naszym blogu.

CZYM SĄ OLEJKI ETERYCZNE?


Olejki eteryczne, określane także jako olejki lotne, to naturalne substancje aromatyczne pochodzące z różnych części roślin – pni, korzeni, nasion, kwiatów, liści itp. Nadają one roślinom charakterystyczny zapach, a poza tym mają działanie lecznicze i ochronne. Bardzo pozytywnie wpływają na dolegliwości na poziomie fizycznym, emocjonalnym i mentalnym.

Ich skład chemiczny jest dość złożony. Olejki pozyskuje się z roślin najczęściej przez destylację, ekstrakcję lub tłoczenie. Olejki eteryczne są mocno skoncentrowane i na skórę stosuje się je dopiero po rozcieńczeniu w nośnikowych olejach roślinnych (migdałowy, morelowy, jojoba itp.). Wyjątkiem są jedynie olejek z drzewa herbacianego i olejek lawendowy, które można nakładać bezpośrednio.

Olejki eteryczne należy stosować do inhalacji lub do własnych produktów kosmetycznych; spożywania jakichkolwiek olejków eterycznych dowolnych marek nie zalecamy.

Olejki eteryczne rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego aby użyć ich w produktach niezawierających olejów i maseł, należy zastosować rozpuszczalnik /solubilizator/.

JAK WYKORZYSTAĆ OLEJEK ETERYCZNY?

Wyrób kosmetyków i mydeł – potrzebna ilość olejku eterycznego zależy od konkretnej receptury i wytwarzanej ilości.
Inhalacja, naparzanie – kilka kropli olejku eterycznego wkrapla się do kominka zapachowego, dyfuzora lub naczynia z gorącą wodą.
Kąpiel – krople olejku należy rozmieszać w oleju bazowym /kokosowym, oliwie.../, w 1 dl mleka lub w łyżeczce miodu, a powstałą mieszaninę wlać do wanny. Same olejki eteryczne nie rozpuszczają się w wodzie, krople pływałyby po powierzchni.
Masaż – do oleju roślinnego tłoczonego na zimno (ok. 50 ml) dodać kilka kropli olejku eterycznego i dobrze wymieszać. Udanego masażu.
Sauna – do wyboru są zapachy iglaste, rozmaryn, eukaliptus, szałwia, mięta lub zapachy cytrusowe. Liczba kropli zależy od wielkości sauny i indywidualnych preferencji.

Olejki eteryczne chętnie wykorzystuje się także w pielęgnacji skóry, miejscowych okładach, maskach do włosów, w higienie jamy ustnej...

Parametry

INCI
Melissa Officinalis Leaf Oil
Numer CAS
8014-71-984082-61-1
Barwa produktu
Żółta
Kraj pochodzenia
Bułgaria
Jakość
Jakość kosmetycznaJakość klasy spożywczej
Metoda przetwarzania
Destylacja parowa
Zapach
Charakterystyczny
Wygląd
Ciecz
Rekomendowana temperatura przetwarzania
< 40 °C
Faza formulacji
Faza chłodzeniaDodawanie na końcu procesu
Funkcja w formulacji
Składnik aktywnySkładnik zapachowy
Obszar zastosowania
TwarzOkolice oczuWłosySkóra głowyCiałoUstaRęceStopyHigiena intymnaJama ustna / pielęgnacja zębów
Rekomendowany zakres dawkowania
Viď IFRA %
Typ aplikacji
Leave-onRinse-off
Rozpuszczalność
Rozpuszczalne w olejuRozpuszczalne w alkoholuNierozpuszczalne w wodzie
Efekty
Działanie przeciwmikroboweAntyoksydacjaDziałanie łagodzące skórę
Odpowiedni dla
Wrażliwej skóryDojrzałej cery
Biodegradowalność
Łatwo biodegradowalne (OECD 301)
Certyfikacje
Vegan
Certyfikat producenta
Kosher
Wskaźnik składników naturalnych (NI ISO 16128)
1,00
Wskaźnik składników naturalnego pochodzenia (NOI ISO 16128)
1,00

Dokumentacja produktu

CoACertyfikat analizy
partia MEL250707EX001PDF ↓
TDSKarta techniczna
Parametry fizyczne i przetwarzaniePDF ↓
AlergenyDeklaracja alergenów
partia MEL250707EX001PDF ↓
Pobierz wszystkie (ZIP)

3 pliki PDF w jednym archiwum

OPINIE

Zweryfikowane przez klientów.

Na razie brak opinii.

Opinie piszą tylko klienci z dostarczonym zamówieniem.